maanantai 7. toukokuuta 2012

Koira elää hetkessä, ota kiinni näistä hetkistä. Minä autan mieluusti.
Tässä nyt selvennettäköön sitä asiaa, että ketään ei ole tarkoitus dissata tai saada kenenkään mieltä apeaksi siitä että on elänyt sellaista elämää koiransa kanssa kun on luullut hyväksi olevan. Jokainen on tehnyt varmasti silloisen parhaan tietonsa ja taitonsa mukaan. Mutta haluan korostaa sitä että koskaan ei ole liian myöhäistä parantaa suhdettaan koiraan ja avata uusia näkymiä koiran maailmaan.
Minäkin pyrin tekemään sitä joka päivä ;-)
Myöskään minkään koulutus suuntauman systeemeitä en halua jyrätä, paitsi kaikkea väkivaltaan ja agressiivisen toiminan kautta haettua "tottelevaisuutta" paheksun voimakkaasti.
Väkivalloin kohdeltu koira on kuin munille potkittu mies. Kipu ja viilto lamauttaa, mutta kun mitta tulee täyteen ja adrenaliinit purkautuvat, voi seuraamukset olla karut.
Eivät koirat toisiaankaan hakkaa, saati agressiivisuudella koiralaumaa johda. Itseasiassa agressiivisuus on koiramaailman heikkoutta ja pyritään eliminoimaan lauman toimesta joko alistamalla tyynnyttämään tai tappamalla. Siinä sitä voi sitten miettiä jokainen tahollaan että millainen tikittävä aikapommi on hakattu koira. Olipa dominassitasonsa kuinka alhainen tahansa. (Mutta tälläisenkin koiran voi kuntouttaa onnelliseksi rennoksi seuraajaksi.) Ja kuinka sekaisin ja stressaantunut on koira joka agressiivisin elein pitää valta-asemaansa ihmis laumassa. Että Tuleen ei kannata jäädä makaamaan!
Ihmiset ovat vain valitettavan vieraantuneita siitä mikä on eläimen luonto ja todellinen ulosanti. Samaistavat koiran ihmiseen, luullen tekevänsä suurenkin palveluksen rakkaalle lemmikilleen.
Koiran rakastaminen ja oikein kohteleminen kun eivät automaattisesti ole sama asia. Tapa käsitellä koiraa samaistaen sitä ihmispsygologiaan ei toimi. Vaikka se tehtäisiin kuinka suurella rakkaudella hyvänsä.

Koira tahtoo kuitenkin olla koira ja minä mieluusti kerron ihmisille kuinka koiralle tehdään suuri palvelus ja rakkauden osoitus näyttämällä sille sen paikka laumassa.
Koira tarvitsee ja haluaa aina johtajan. Jos koira ei sitä laumastaan saa, ajaa luonto sen olemaan johtaja.
Olemalla ihmisenä hyvä laumanjohtaja ja antamalla koiralle mahdollisuus olla koirana rento seuraaja, olet taatusti koiraasi täysillä rakastava.
Rakastan koiria ja luontoa, siksipä lainaakin tässä vanhaa sanontaa. On turhaa vastustaa luontoäitiä, siksipä teenkin yhteistyötä sen kanssa.
Kyse on siis kaikessa yksinkertaisuudessaan kyvystäni tulkita luonnon tarkoittamaa ja toimia tulkkina koiran  sellaisen ihmisen välissä joka on sen kyvyn hukannut. Useimmat ovat sen kyvyn hukanneet, eikä se ole mielestäni nykyolosuhteissa mikään ihme.
Ja ei todellakaan ole häpeä myötää sitä ettei ole, siitä huolimattakaan, että koira ei ole ensimmäisesi, ihan kartalla koiransa käytöksestä. Tai että olisi hienoa osata tulkita sitä vielä paremmin. Päinvastoin. Nostan heti hattua ihmiselle joka tämän myöntää.

Korostan että tyylini tehdä tätä koirakorjaajan hommaa on pitkälti itse kehittelemäni ja oppimani. Joitakin tiedon jyväsiä, mausteita ja superpähkinöitä olen saanut vanhoista koulutus oppaista ja muutamilta jo edesmenneiltäkin koirakouluttajilta. Ja mainittakoon vielä että suuri tuki ajatusmaailmalleni on ollut Cesar Millan.
Mutta minut on opettanut ja kouluttanut elämä ja sen sisältämät koirat.
Minun metodini perustuvat luontoäidin sääntöihin ja koiramaailman psygologiaan.
Minä kouluttaudun lisää joka kerta kun tapaan uusia ihmisiä ja uusia koiria.
Minuun kannattaa tutustua ihan avoimin mielin.
Työni tulokset ovat lienee paras suositukseni.
Minä olen KOIRAKORJAAJA Kati.

Käytännössä.
Menen siis kutsuttaessa koiran ja hänen perheensä luokse.  Istumme hetken ja keskustelemme heidän tilanteestaan ja mitkä ovat heidän näkemänsä haastekohdat.  Tämä tehdään ikäänkuin olisin kuka tahansa vieras jolle puhuttaisiin koiran toimista. Samalla saatan jo näyttää miten ovella vastaan pomppivan koiran saa rauhoitettua ja kuinka sohvalla ihminen saa istua "rauhassa" ja muita siinä kättelyssä esiin tulevia tilanteita. Puhun tässä perheestä siksi että olisi suotavaa että kaikki ne jotka ovat osa koiran päivittäistä elämää, koko senhetkinen koiran lauma, olisi paikalla koiraa korjattaessa ja opetettaessa ihmisiä, mitä koira todella milloinkin viestittää ja kuinka niihin viesteihin tulee vastata. Käsitten asiaa aina kokonaisuutena, koska koira toimii niin. Se ei erottele aikaa, arkea pyhästä tai ihmisiä isänä tai tyttärenä. Sille päivät ovat päiviä, erilaisine toimineen ja ihmiset lauman jäseniä, erilaisine energioineen.

Luotuani hieman kokonais kuvaa ongelmista ja niiden syistä, lähdemme yleensä koiran kanssa lenkille. Näin saan hyvän kontaktin koiraan ja välimme syntyy luottamus. Koiran saadessa purkaa energioitaan sen kehonkieli koko ajan kertoo minulle asioita joita "tulkkaan"  ihmislauman jäsenille. Samanaikaisesti palautan koiraa sille energiatasolle jossa sen luontaisesti on hyvä olla. Rentoon tasapainoiseen seuraajan asemaan. Kun koira alkaa toimia, ottaa joku perheenjäsenistä hihnan ja näytän hänelle "kädestä pitäen" kuinka koiran kanssa kuljetaan. Vaikka kaikkien koiraa kuljettavien kanssa erikseen. Tämä on erittäin tärkeä harjoite niin koiralle kuin ihmisellekkin vaikka hihnassa kulku ei varsinaisesti tuottaisi ongelmia. Jokainen joka näkee sen omin silmin ymmärtää varmasti mistä puhun.

Ulkona teemme kaikki harjoitteet mihin ongelmiin ulkotiloissa tarvitaan ratkaisua. Tarvittaessa luodaan nk. ärsyke ja häiriö tilanteita jotta väärät käyttäymismallit saadaan poistettua. Otan mukaani tarvittaessa avustajan/ ja jonkin omista koiristani.

Takaisin sisälle mentäessä koiran olo on jo helpottunut ja tarvittaessa joitakin harjoituksia jatketaan vielä sielä. Kaikki ongelmakohdat käydään käytännössä läpi ja toivon että minulta kysellään mahdollisimman paljon. Saattaa kuulostaa hieman uskomattomalta, mutta oikealla asenteella ja muutamilla käytännön toimilla koiran käytösongelmat voidaan poistaa jopa 15:sta minuutissa. Harvemmassa ovat ne koirat joiden tasapainon palautukseen menee enemmän kuin tunti. Näittenkin kohdalla hommaa ei jätetä kesken vaan pyrin aina toimimaan koiran kassa niin kauan että tilanne tasoittuu ja saamme aikaan yhdessä haluamamme toiminnot.  Lopuksi käymme läpi asiat ikäänkuin yhteenvetona. En yleensä jätä kirjallista materiaalia, koska mielestäni tärkeämpää kuin papereiden lukeminen on asioiden tekeminen, oikeiden tapojen omaksuminen ja vahvistamien sekä väärien karsiminen.  

Tässä on kuitenkin huomattava että vaikka kuinka saan koiran balansiin ja käytösongelmat kuriin, tästä alkaa perheen ja koiran välinen "työ". Lauman yhteisöllisyyden eheyttäminen. Asioihin jotka ovat jääneet huomiotta tai saaneet vääränlaista huomiota keskittyminen. Arjen rutiinien organisointi koirankin perspektiivistä. Kun nämä uudet systeemit tulevat rutiineiksi koira täyttää sen paikan jolle se alunperinkin on otettu. Olemaan rento seuraaja, perheen-ja laumanjäsen mallia koira.

Hieman koirasta riippuen käyntiini kuluu aikaa 2-3 h. Yleensä minun osaltani yksi käyntikerta riittää. Toki sen jälkeen kun olen käynyt minuun voi olla meilitse tai puhelimitse yhteydessä jos ja yleensä kun, kysyttävää ilmaantuu. Toki tulen tarpeen vaatiessa toisenkin (ja niin monta kertaa kuin tarvetta on) kerran paikalle. Ohjeistankin niin että olisi suotavaa ottaa minuun yhteyttä jokatapauksessa n.1-2 viikkoa käyntini jälkeen. Näin on helppoa antaa vielä "hienosäätö" vinkkejä, valaa uskoa onnistumista kohti ja kartoittaa tarvitaanko uutta käyntiäni. Lisäksi saan itselleni arvokasta palautetta kuinka homma on toiminut.

Mitkä sitten ovat käyntini kustannukset?

Olen pyrkinyt pitämään hinnoittelun sellaisena ettei raha muodostuisi kenellekään kynnyskysymykseksi siihen että tarvitessaan apua voi sitä minulta ottaa.
Rakkauteni koiria kohtaan on kuitenkin huomattavasti suurenmpi kuin arvostukseni rahaa kohtaan. Faktaa on että ilmaiseksi en voi tätä tehdä mutta,  tuntiveloitukseni on keskiverto autokorjaamon tuntitaksasta n.puolet ja matkaveloitukseni ei myöskään kulje luokassa epätodellista kiskurimaisuutta. ;-)
(Mutta jos minusta joskus sattuisi tulemaan miljonääri, lupaan heittäytyä koiramaailman korjaavaksi hyväntekeväisyydeksi ;-)

Vain siitä että koira saa arvoisensa elämän ja koiran lauma, arvoisensa jäsenen on missio jonka teen minulle suodulla taidolla ja täydellä sydämellä. Siitä en ole halukas  tinkimään :-)
Apua tarvitessaan kannattaa siis ottaa yhteyttä, maksupolitiikkaa voi tarvittaessa säätää.

Ja Tiedoksi heille jotka ilmeisen huolissaan ovat myös siitä, että onko verotukseni kunnossa, voin kertoa, että verottaja on varsin tietoinen tilanteestani. Ja summista päätellen maksan kyllä, ehkä jopa jonkun muunkin veroja.

Jokainen koira on yksilö, jokainen perhe on toimineen uniikki. Siksi on hurjan hankalaa kertoa juurikaan tämän tarkemmin, mitä käyntini aikana tapahtuu.
Mutta jos mietit nyt tätä lukiessasi että voisikohan tuo auttaa meidän koiramme kanssa, ota jo yhteyttä. Se voi olla koirasi ja sinun elämääsi huimasti täydentävä teko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti